Etusivu

Repoketun

Uutiset

Blogi

Koirat

Kasvatteja

Pentuja

Galleria

Luettavaa

 
 

Näätäjahdissa parsonin kanssa

(Julkaistu Parson-lehdessä 1/09)

Luolajahti on varmasti tutuin parsonien metsästysmuodoista. Luolista pyydetään myös omille parsoneillemme kettuja, supikoiria ja mäyriä. Näätäjahti koiran kanssa on mukavaa talvista ajanvietettä ja vaihtelua luolien tyhjentämisille. Perinteisestihän näätäjahdissa on käytetty apuna puuhun haukkuvaa pystykorvaa, mutta kyllä terrieristäkin on hommassa iso apu.

Näätäjahtipäivä alkaa jälkien etsimisellä. Paras hetki jahtiin lähtemiselle on talvinen aamu, kun yöllä on satanut uutta lunta ja tuoreet jäljet erottuvat vanhemmista. Yöllisten näädänjälkien löydyttyä alkaa jäljitys joko kävellen tai suksilla lumen syvyydestä riippuen. Jäljitys voi toisinaan jatkua pitkäänkin ja käy mukavasti kuntoilusta. Joskus näätä on päivämakuulla puussa, vaikkapa oravanpesässä tai puunkolossa. Toisinaan, varsinkin pakkassäällä, näätä löytyy maakolosta. Maan alta näädän jahtaaminen parsonilla muistuttaakin jossainmäärin luolajahtia - joskin paikat ovat usein ahtaampia, kun myös saalis on kooltaan pienempi. Melko usein jahtipäivä päättyy kuitenkin tuloksettomana, kun näätä jatkaa pakomatkaansa jäljittäjänsä havaittuaan. Homma vaatii siis kärsivällisyyttä ja mielenkiintoa – saalis ei tule helpolla.

Omat parsonimme ovat mukana näätäjahdissa jäljityksestä alkaen. Vähän lumen aikaan jäljitetään koira kytkettynä. Parsonit vikkelänä koirana ehtivät pyöriä jäljillä sen verran rivakasti, että jälkien selvittäminen tahtoo käydä itseltä hankalaksi koiran sotkettua jäljet. Syvemmän lumen aikaan suksilla kuljettaessa ovat territkin irti ja kulkevat jälkeä seuraten rauhallisemmin.

Kun näädän päivämakuupaikka löytyy, auttaa koira eläimen paikantamisessa ja kaivamisessa. Usein parsonit ovat myös napanneet kiinni kolosta pakoon säntäävän näädän ja toimittaneet sen nahkurin orsille. Nopea parson antaa hyvän vastuksen vikkelälle näädälle, vaikkakin syvässä lumessa jää pastori näädälle kilpajuoksussa toiseksi. Parson ei myöskään hätkähdä näädän neulan terävistä hampaista, vaan taistelee sitä innokkaammin mitä enemmän vastapuoli hanttiin pistää. Puusta ei omat parsonit ole vielä näätää hoksanneet haukkua, mutta ilmoittavat kyllä jäljen jatkuvan puuhun alkamalla hyppiä runkoa vasten.

Hipun kelonäätä
Erään alkutalvisen näätäjahdin aamu sujui perinteiseen tapaan. Metsätieltä löytyi yölliset näädän jäljet ja niitä lähdettiin jäljittämään mukanamme parson Hippu. Jälki eteni useamman kilometrin matkan.

Välillä näätä oli käynyt puussa, välillä kaivanut kannonkolosta vanhan ruokakätkönsä linnun jäänteet. Näätäeläimet kätkevät mielellään ruokaa pahan päivän varalle. Jäljestys on mielenkiintoista puuhaa. Samalla voi seurata mitä näätä on syönyt tai jahdannut. Välillä tämä näätä oli seuraillut tuoretta oravan jälkeä. Tällä kertaa orava oli päässyt pakosalle. Parin tunnin jäljityksen päätteeksi löytyi mäntymetsästä noin viisi metriä korkea kelopökkelö, jossa oli useita koloja. Siihen päättyivät näädän jäljet.

Hippu oli heti selvästi kiinnostunut kelosta. Se kierteli sen ympärillä innokkaasti vingahdellen ja välillä runkoa vasten hyppien. Arvasimme näädän olevan kotona. Aloimme koputella kelopökkelön runkoa ensin kirveen hamarapuolella tarkoituksenamme hätistellä näätä näkyville. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Iskuja kovennettiin ja nyt vaihtui käyttöön jo kirveen teräpuoli. Ei vieläkään merkkiä näädästä.


Lopulta päätimme kaataa pökkelön, jotta riista saataisiin esille. Kun kelopuu kaatui maahan, alkoi yhdestä sen reiästä kuulua rapinaa. Hippu oli oitis mukana juonessa ja aloitti kiivaan haukun reiän suulla. Kolosta tuli esiin näädän pää ja heti alkoi kiivas iskujen vaihto koiran kanssa. Kolo oli sen verran ahdas, ettei Hippu sisälle siitä mahtunut. Pian näätä päätti kuitenkin jättää piilopaikkansa ja hyökkäsi viereisestä kolosta pihalle. Hippu nappasi näädän ilmalennosta ja lyhyt kamppailu päättyi parsonin hyväksi. Kotiin tuomisina oli onnistuneen jahtipäivän päätteeksi näätäturkki.
 

© Sanna Uhlbäck 2008
www.repoketun.com


[paluu edelliselle sivulle]

 

Kuvien luvaton kopiointi kielletty © Repoketun