Etusivu

Repoketun

Uutiset

Blogi

Koirat

Kasvatteja

Pentuja

Galleria

Luettavaa

 
 

Hieronnasta apua metsästyskoirien suorituskykyyn

(Julkaistu: Laika-lehdessä 2006)

Metsästäviä koiria voidaan varmasti hyvällä syyllä verrata huippu-urheilijoihin. Niiden työ on fyysisesti erittäin raskasta ja se vaatii koiralta kestävyyttä ja hyvää lihaskuntoa. Näin ollen myös lihaskunnosta huolehtimalla voidaan ratkaisevasti vaikuttaa koiran työkykyyn ja mielialaan. Terve, hyvinvoiva koira jaksaa myös työskennellä innokkaasti ja tehokkaasti.

Säännöllinen liikuta hyvinvoinnin perusta
Hyvinvoinnin ja lihaskunnon perusta on koiralle oikeanlainen, riittävän energiapitoinen ravinto ja säännöllinen, monipuolinen liikunta. Nämä rakennusaineet pitävät koiran jatkuvasti hyvinvoivana. Metsästyskoirallekin on tärkeää että liikunta jatkuu säännöllisesti ympäri vuoden. Ei voida odottaa koiralta kovinkaan hyviä suorituksia metsällä, jos liikunta ja tulevaan työkauteen valmistautuminen aloitetaan vasta paria viikkoa ennen metsästyskautta. 

Jokainen on varmasti joskus tehnyt rankan urheilusuorituksen, jossa liikunta on huomattavasti normaalia vaativampaa ja rasittavampaa. Viimeistään seuraavana päivänä rehkimisen tulokset tavallisesti tuntuvat kovana lihaskipuna ja – jäykkyytenä. Sama tapahtuu myös koiralle joka jahtikauden ensimmäisenä päivänä juoksee pitkän päivän maastossa seistyään sitä ennen tarhassa kuukausia. Seuraavina päivinä jahtiin lähtö ei välttämättä olekaan koiralle enää yhtä mieleistä.

Hieronta helpottaa monenlaisia vaivoja
Vaikka liikunta olisikin säännöllistä, kova fyysinen rasitus synnyttää aina lihaksiin kuona-aineita ja maitohappokertymiä. Lihakseen jäädessään nämä aineet heikentävät lihaksen voimaa ja toimintakykyä aiheuttaen jäykkyyttä ja väsymistä. Rasitus voi ilmetä koirassa erilaisina fyysisinä oireina. Koirasta voi tulla syrjäänvetäytyvä ja ärtynyt, tai sen liikkeet voivat muuttua jäykiksi, ontuviksi tai vinoiksi. Myös jonkun ruumiinosan aktiivinen nuoleminen tai pureminen voi kertoa kivusta. Omistajan tulisikin seurata näitä koiran fyysisiä muutoksia; niillä koira kertoo vaivoistaan.

Lihasjännitystä voidaan vähentää ja ennaltaehkäistä säännöllisellä venyttelyllä ja hieronnalla. Hieronnan avulla lihas saadaan rentoutumaan ja palautumaan normaaliin pituuteensa. Lihaskudokseen syntyneet kovettumat pehmenevät ja kiinnikkeiden syntyminen estyy. Hieronta kiihdyttää lihasten aineenvaihduntaa, joten kuona-ainekertymät poistuvat nopeammin ja rasituksesta palautuminen nopeutuu.

Säännöllisellä hieronnalla metsästyskauden aikana voidaankin lisätä merkittävästi koiran suorituskykyä ja työmotivaatiota. Erilaisista vammoista, kuten venähdyksistä toipuminen paranee ja koira saadaan nopeammin työkykyiseksi. Tärkeä merkitys on myös ennaltaehkäisevällä hieronnalla. Kun koira pidetään lihaksistoltaan hyväkuntoisena ja vetreänä, ei vammojakaan pääse niin herkästi syntymään. On aina parempi hoitaa tervettä koiraa lihaskunnon ja – liikkuvuuden ylläpitämiseksi, kuin jo syntyneitä vaivoja. Myös iäkkäämpien koirien työkykyä ja vireyttä on mahdollista pidentää säännöllisellä hieronnalla. Hyvin hoidettu, fysiikaltaan hyvässä kunnossa oleva koira yltää varmasti parempiin suorituksiin niin metsällä ja kokeissa kuin näyttelykehässäkin.

Hieronta sopii pääsääntöisesti kaikille koirille rotuun, ikään ja aktiivisuuteen katsomatta. Eräissä poikkeustapauksissa hierontaa ei kuitenkaan suositella. Jos epäilee koirallaan sairautta, tulee aina ensin ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ammattitaitoinen ja koulutettu hieroja kartoittaa tilanteen ennen hierontaa koirakohtaisesti ja kertoo onko hoidolle estettä.

© Sanna Uhlbäck
Eläinhieroja ja – refleksologi

[paluu edelliselle sivulle]

 

Kuvien luvaton kopiointi kielletty © Repoketun