Etusivu

Repoketun

Uutiset

Blogi

Koirat

Kasvatteja

Pentuja

Galleria

Luettavaa

 
 

Pennun raakaravinto

Perusruokavalio muodostuu raaoista lihaisista luista ja kasvissoseesta lisukkeineen. Lisäksi voi halutessaan antaa myös esim. viljatuotteita (riisi, puurot, makaroni jne.) ja kotiruokaa, kunhan edellä mainitut muodostavat vähintään 80 % pennun ravinnosta.

• Pennulle sopivia lihaisia luita ovat broilerin tai kalkkunan siivet ja kaulat, sekä naudan rustoluut. Isommille pennuille voi tarjota myös naudan häntiä. Luut tulee antaa ehdottomasti raakana, sillä kypsennettynä ne muuttuvat teräviksi ja vaarallisiksi. Nuoren eläimen luut ovat parempia ja pennun hampaille sopivampia. Luiden tulisi olla sellaisia, että pentu saa syötyä ne kokonaan, eikä ainoastaan lihoja niistä. Pienten koirien pennuille lihaiset luut voi myös pilkkoa tai jauhaa jos pentu ei niitä muuten saa syötyä.

Pennun tulisi malttaa pureskella luut, eikä niellä niitä kokonaisina. Jos pentu hotkii, voit syöttää sitä käsin pitämällä luuta nyrkissäsi ja syöttämällä pikkuhiljaa pennulle. Sormien säästämiseksi kannattaa käyttää hanskoja. Muistathan myös käsihygienian raakaa kanaa käsitellessäsi – pese siis kätesi. Terveelle koiralle ei salmonellasta ole vaaraa, mutta ihmiseen se voi raa´asta kanasta tarttua. Ahmivalle pennulle voi luut tarjota myös jäisinä. Tämä hidastaa hieman syöntiä.

Lihaiset luut sulavat elimistössä hitaasti, joten ne tulee antaa omana aterianaan ilman lisukkeita. Pennun ravinnosta n.60% tulisi olla lihaisia luita. Käytännössä kannattaa antaa lihaisia luita esim. joka toisella aterialla. Ajankuluksi voi pennulle antaa myös suurempia luita kaluttavaksi silloin tällöin.

 Kasvissose tehdään hienontamalla raakoja kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia mahdollisimman hienoksi esim. tehosekoittimella, lihamyllyllä tms. Sopivia raaka-aineita kasvissoseeseen ovat mm. salaatit, kaalit, porkkana, kurkku, kesäkurpitsa, nauris, punajuuri, omena ja banaani. Kannattaa antaa vaihdellen eri kasviksia. Kotimaiset ovat turvallisempia – ulkomaiset tulee pestä hyvin. Sipuli, tomaatti, herneet ja pavut eivät sovi koiran ravinnoksi varsinkaan suurempina määrinä. Myöskään pinaattia, kerä- ja punakaalia ei tulisi antaa kovin suurina määrinä jatkuvasti, vaan silloin tällöin.

• Kasvissoseen lisukkeeksi lisätään raakaa lihaa, kalaa ja sisäelimiä vaihtelevasti. Pennulle sopivaa on vähärasvainen jauheliha, joka voi olla yhtä hyvin sikaa, nautaa, riistaa, kanaa, kalkkunaa tai lammasta. Lihalaatuja kannattaa vaihdella. Kalaa kannattaa antaa n.kerran viikossa D-vitamiinin ja rasvahappojen takia. Järvikala on turvallisinta kypsentää loisvaaran takia. Rasvainen merikala (lohi ja silakka) on hyvin ravitsevaa ja sen voi antaa raakana.

Sisäelimistä sopivia ovat maksa, sydän, munuaiset, naudan mahalaukku ja kieli. Myös sisäelimet annetaan raakana. Maksa on tärkeä A-vitamiinin lähde ja sitä tulee pennulle tarjota säännöllisesti – ei kuitenkaan liikaa.

Kasvissoseateriassa kasvisten osuus tulisi olla vähintään puolet. Kasvisten ja lihatuotteiden lisäksi ateriaan sekoitetaan öljyä, kananmunaa, hapanmaitotuotteita ja hieman maksaa. Sosetta voi tehdä isomman määrän kerrallaan. Seuraavassa ohje n. 2kg kasvissoseateriaa varten. Määrää voi muuttaa pennun koon mukaan.

2 KG kasvissoseateriaa:

Vähintään 1kg raakana hienonnettuja kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia

700-800g raakaa jauhelihaa, osa voi olla kalaa

Pieni pala (n.50g) raakaa, jauhettua maksaa

3 raakaa kananmunaa kuorineen

n. 1dl piimää, jugurttia, viiliä tms. 

1-2 rkl kylmäpuristettua öljyä (vaihdellen venhänalkio-, auringonkukka- tai pellavaöljyä)


Kuinka paljon ruokaa?
Oikea ruokamäärä on aina koirakohtaista. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää pennun ruokinnassa sitä, että ruokaa annetaan päivittäin 10% pennun painosta. Pennun lihavuusastetta seuraamalla löytyy sopiva ruokamäärä. Pennun tulisi olla hieman nälkäinen ja hoikka – ei kuitenkaan liian laiha. Pennun tulisi myös kasvaa hitaasti. Silloin vältytään parhaiten kasvuhäiriöiltä.

Kun pennun ruokavalio pidetään vaihtelevana ja monipuolisena, ei sille tarvitse antaa vitamiini- ym. lisiä. Kun pentu saa riittävästi luita ja kananmunankuorta, lisäkalsiumista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Pennun jokaisen aterian ei tarvitse olla tasapainotettu, kunhan ruokinta on monipuolista.

© Sanna Uhlbäck 2006

[paluu edelliselle sivulle]

 

Kuvien luvaton kopiointi kielletty © Repoketun