Etusivu

Repoketun

Uutiset

Blogi

Koirat

Kasvatteja

Pentuja

Galleria

Luettavaa

 
 

Koiran ruokinta raakaravinnolla

Usein kuulee selityksiä, että koiran ruokkiminen raakaravinnolla on vaikeaa ja työlästä. On varmasti helppoa kaataa kippoon nappuloita suoraan säkistä, mutta ei se raakaravinnolla ruokkiminenkaan niin ylivoimaisen vaativaa ole. Punnitsemisia ja mittaamisia ei juuri tarvita, vaan maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Kuinka moni loppujenlopuksi mittailee ja laskee omaa tai lastensakaan ruokaa ja sen koostumusta? Seuraavaan listaan olen kerännyt lyhykäisesti niitä ruoka-aineita, joita koiran raakaravintoon kuuluu. Helppoa, eikö totta!

• Lihaa raakana: jauhelihaa, palalihaa, suikaleita tms. Voi olla sikaa, nautaa, riistaa, kanaa, kalkkunaa tai lammasta. Lihalaatuja kannattaa vaihdella. Lihaa voi antaa muun ruuan lisukkeena päivittäin. Sopiva annos löytyy kokeilemalla, n.100-400g päivässä 20-40 kiloiselle, koiran iästä, liikunnasta ja lihavuudesta riippuen. Syksyllä ja talvella kun kulutus on suurempaa, lisätään ravintoon rasvaa (suolatonta läskiä, rasvaista lihaa), josta koira saa energiaa parhaiten.

• Maksaa on hyvä antaa noin kerran viikossa. Sopiva annos on n.100g 25–30 kiloiselle koiralle. Nuoren eläimen maksa parempaa, voi olla naudan, sian, lampaan tai linnun maksaa. Hirven maksa täytyy kypsentää ekinokokki-vaaran takia, muiden eläinten maksan voi antaa raakana.

 Myös muita sisäelimiä voi antaa lihan lisäksi, esim. sydän, munuaiset ja kieli. Naudanmahalaukku on hyvää ravintoa ja sillä on hyvä totuttaa koira syömään raakaa lihaa. Myös sisäelimet annetaan raakana. Sisäelimiä voi antaa esim. kerran viikossa, naudanmahaa voi antaa useamminkin.

• Kalaa koiran olisi hyvä saada noin kerran viikossa D-vitamiinin ja rasvahappojen takia. Järvikala on turvallisinta kypsentää loisvaaran takia. Kalan voi antaa ruotoineen, kunhan kypsentää ruodot pehmeäksi (esim. pitkään uunissa) tai jauhaa ruodot tehosekoittimella. Rasvainen merikala (lohi ja silakka) on hyvin ravitsevaa ja sen voi antaa raakana.

 Kalsiumin lähteeksi koiralle tulisi antaa luita. Parhaita ovat lihaiset luut, jotka koira pystyy syömään kokonaan. Luut annetaan koiralle AINA raakana. Sopivia luita ovat esim. naudan rustoluut ja -hännät. Koiralle voi antaa myös sian, lampaan, hirven ja nuoren siipikarjan (broileri, kalkkuna) luita, mutta nämä tulee tarjota EHDOTTOMASTI RAAKANA, sillä kypsennys tekee niistä teräviä ja vaarallisia. Sian ja linnun luut koiran tulisi myös malttaa pureskella paremmin, joten ahneelle ja hotkivalle koiralle niitä tulee antaa harkiten. Luut voi antaa koiralle myös jäisinä – silloin ahneempikin koira malttaa usein pureskella ne paremmin. Luut annetaan koiralle omana aterianaan; ne sulavat elimistössä hitaasti joten luiden kanssa ei anneta muuta ruokaa ruuansulatusongelmien välttämiseksi. Luita koiralle voi antaa vaikka päivittäin (toinen ateria). Useampana päivänä viikossa niitä kuitenkin tulisi saada kalsiumin saannin turvaamiseksi. Jos luut sisältävät runsaasti lihaa, vähennetään koiran muusta ravinnosta liha-annosta!

• Lisäpurtavaksi voi antaa myös suurempia ja kovempia luita, kuten sääriluita. Ne toimivat ajankuluna, mutta varsinaiseksi ruuaksi ne eivät riitä, koska koira harvoin saa syötyä niitä kokonaan.

• Liharuuan lisukkeeksi olisi hyvä antaa kasvissosetta. Sose tehdään hienontamalla raakoja kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia mahdollisimman hienoksi esim. tehosekoittimella, lihamyllyllä tms. Sopivia raaka-aineita kasvissoseeseen ovat: mm. salaatti, kaalit, porkkana, kurkku, kesäkurpitsa, nauris, punajuuri, omena ja banaani. Kannattaa antaa vaihdellen eri kasviksia. Kotimaiset ovat turvallisempia – ulkomaiset tulee pestä hyvin. Sipuli, tomaatti, herneet ja pavut eivät sovi koiran ravinnoksi varsinkaan suurempina määrinä. Peruna sulaa huonosti monella koiralla, mutta jos se koiralle sopii, sitä voi toki kypsennettynä antaa.

• Kasvissoseen korvikkeena voi antaa myös viljatuotteita (puuroa, leipää, makaronia, riisiä tms.) jos ne koiralle sopivat. Viljatuotteiden sulavuus ja ravintoarvo on kuitenkin melko huono, joten kovin ravitsevaa ruokaa ne eivät koiralle ole. Koira tulee toimeen mainiosti myös ilman viljaa. Jotkut koirat eivät kestä vilja- ja lihatuotteita samalla ruualla, vaan saavat ripulin tai ilmavaivoja. Silloin viljatuotteet kannattaa antaa omana aterianaan.

• Lisäksi koira tarvitsee vitamiinien ja rasvahappojen lähteeksi kylmäpuristettua öljyä ruokaan lisättynä. Vehnänalkioöljystä koira saa E-vitamiinia ja auringonkukkaöljystä Omega-6 rasvahappoja. Öljyt ovat tärkeitä mm. ihon ja turkin hyvinvoinnille. Molempia öljyä annetaan n.2-3 kertaa viikossa 1-2 teelusikallista. Yliannostus on haitallista, joten älä anna enempää! Lisäksi koiran ruokaan sopivat myös muut kylmäpuristetut öljyt, kuten rypsi- ja pellavaöljy. 

 Kanamunia on hyvä lisätä koiran ravintoon muutaman kerran viikossa. (25-30 kiloiselle koiralle esim. joka toinen päivä) Kananmuna annetaan raakana ja kokonaan – myös kuoret hienoksi murskattuna. Helpointa on lisätä kananmunat kasvissoseeseen tekovaiheessa (ei silloin jos aiot pakastaa soseen!) – silloin myös kuoret jauhautuvat koneessa hienoksi. Kanamuna on erittäin ravitsevaa ja sulavaa ruokaa koiralle – koira pystyy käyttämään sen sisältämät ravintoaineet lähes 100%:sesti hyväkseen.

• Hapanmaitotuotteita (piimää, kermaviiliä, jogurttia, raejuustoa) voi koiralle myös silloin tällöin antaa, tosin aikuiselle koiralle niistä ei kovin suurta ravitsemuksellista hyötyä ole. Vatsan toiminnalle ne voivat kuitenkin olla eduksi. Ainoaksi kalsiumin lähteeksi maitotuotteet eivät koiralle sovi, sillä ne sisältävät myös runsaasti fosforia. Koiran ravinnossa oikea kalsium-fosfori suhde on tärkeä. Koska liha sisältää runsaasti fosforia, tulee kalsiumin saanti turvata antamalla koiralle luita ja kananmunankuoria.

• Lisäksi koiralle voi antaa myös ihmisten ruuantähteitä, kunhan ne ovat sisällöltään koiralle sopivia. (esim. ei runsaasti maustettuja) Ainoaksi ravinnoksi pelkät ruuantähteet eivät kuitenkaan sovi, sillä harvoin koiran ruokinnasta näin saadaan sille riittävän monipuolista ja ravitsevaa.


© Sanna Uhlbäck 2008

[paluu edelliselle sivulle]

 

Kuvien luvaton kopiointi kielletty © Repoketun