Etusivu

Repoketun

Uutiset

Blogi

Koirat

Kasvatteja

Pentuja

Galleria

Luettavaa

 
 

Koiran ruokinta – miksi raakaravintoa?

Tässä jutussa haluan kertoa omista kokemuksistani koiran ruokinnasta raakaravinnolla. Omille koirilleni raakaravinto on ollut ruokintatapana noin kahdeksan vuoden ajan. Olen kasvattanut sillä aikuiseksi tähän mennessä omista koiristani seitsemän. Kaikki ovat kasvaneet luustoltaan terveiksi. Kasvattamani pentueet ovat syöneet raakaravintoa pentuaikansa. Tätä ruokintatapaa käyttää myös suurin osa kasvateistani vakituisesti. Lisäksi työni kautta olen nähnyt raakaravinnon vaikutukset lukemattomille erilaisista vaivoista kärsiville koirille.

Kaiken kaikkiaan tähän ruokintatapaan en voi olla muuta kuin tyytyväinen! Minulle ei ole tullut vielä tämän kahdeksan vuoden aikana mitään kielteistä kokemusta raakaravinnosta ja sen vaikutuksista. Kuivamuona-aikaan kuvittelin koiran normaaleihin ja aika-ajoin toistuviin vaivoihin kuuluvan korva- ja silmätulehdukset, huonon karvan, hammaskiven ja anaalirauhasongelmat. Näitä vaivoja tuli koirille toisinaan ja usein vaihdettiin ruokamerkkiä kun vaikkapa korvat alkoivat likaantua, ulostemäärä kasvoi tai karvanlähtö voimistui. Myös asiakkaiden koirilla nämä tuntuvat olevan melko tavallisia oireita – puhumattakaan iho-oireista; kutinoista, hiivasta ja ruuansulatusvaivoista.

On ollut mielestäni lähes uskomatonta että koko tämän raakaruokinnan aikana koiriltani ei ole hoidettu yhtään silmä- tai korvatulehdusta, keneltäkään ei ole tarvinnut poistaa hammaskiveä tai tyhjentää anaalirauhasia. Edes korvia ei ole tarvinnut puhdistaa keneltäkään, koska ne eivät eritä likaa! Koirat eivät ole eläinlääkärin luona vierailleet muuten kuin rokotuksilla, terveystarkastuksissa ja tapaturmien johdosta. Koirien ulosteissa tapahtui ruokinnan vaihdon aikaan suuri muutos – raakaravinto pienensi ulosteen määrän vain murto-osaan aiemmasta ja myös niiden koostumus muuttui kiinteiksi ja siisteiksi kokkareiksi. 

Kukaan koiristani ei ole herkkävatsainen. Ruokinnan muutokset tai vaikkapa metsästä löydetyt ja syödyt ”aarteet” eivät ole aiheuttaneet koirille lieviä ilmavaivoja kummempia oireita. Liian usein kuulee tänä päivänä herkkävatsaisista koirista, joille ei MISSÄÄN NIMESSÄ saa antaa mitään muuta kuin omaa ruokaansa tai ne menevät ripulille. Meillä ei onneksi tätä tarvitse miettiä!

Meillä siis varmasti jatketaan raakaravinnolla. Tämä ruokintatapa on minulle tutuin ja siksi sitä ensisijaisesti suosittelen myös kasvateilleni. Haluan todella kerätä tuloksia ruokinnan vaikutuksesta vielä pidemmällä aikavälillä. Mielenkiintoista on myös tulevaisuudessa päästä vertailemaan omien kasvattien terveyttä siinä valossa, millaisella ruokinnalla ne ovat olleet. Maailmalta on kuulunut jo hyvin kiinnostavia tuloksia monenlaisten terveysongelmien yhteydestä teollisiin ruokiin. Näitä odotan innolla lisää!

© Sanna Uhlbäck 29.11.2008

[paluu edelliselle sivulle]

 

Kuvien luvaton kopiointi kielletty © Repoketun